Zawiadamianie o opuszczeniu przez skazanego zakładu karnego i innego ośrodka odosobnienia (Ius Novum, 2021)
Artykuł ma charakter naukowo-badawczy, a jego przedmiotem jest zawiadamianie pokrzywdzonego, świadka lub jednostki Policji o zwolnieniu skazanego z zakładu karnego. aresztu śledczego i zakładu psychiatrycznego. Podstawowym celem naukowym była ocena zasadności wprowadzania do Kodeksu karnego wykonawczego takiego obowiązku zawiadamiania i poprawności określenia przesłanek. Główną tezą badawczą było wykazanie, że zawiadomienia te spełniają istotna rolę w zakresie ochrony pokrzywdzonego i świadka oraz mają istotny walor prewencyjny co do zawiadomienia jednostki Policji. Wyniki badania mają oryginalny charakter, gdyż dotyczą problematyki prawie nieporuszanej w literaturze. Badania tyczą się przede wszystkim problematyki krajowej, ale mogą być przydatne także w innych państwach, ze względu na to, że dotyczą oryginalnego środka. Artykuł ma istotne znaczenie dla nauki, gdyż zawiera pogłębioną analizę dogmatyczną, duży ładunek myśli teoretycznej, a także dla praktyki – wskazuje kierunki interpretacji przesłanek zawiadomienia i innych jego elementów, a tym samym może przyczynić się do jednolitego jego stosowania.
Keywords: areszt śledczy; dyrektor zakładu karnego; pokrzywdzony; policja; sędzia penitencjarny; skazany; świadek; zakład karny; zawiadomienie; zwolnienie