Adoption by homosexuals in the light of modern standards of human rights protection (Ius Novum, 2019)
Celem niniejszego opracowania jest analiza kwestii dopuszczalności adopcji dzieci przez osoby homoseksualne z perspektywy poszczególnych praw człowieka. W tym kontekście szczególnie istotną kwestią jest ustalenie, czy w sytuacji, gdy prawo przewiduje możliwość przysposobienia przez osobę samotną, odmowa zgody na adopcję wyłącznie ze względu na orientację homoseksualną stanowi naruszenie zakazu dyskryminacji. Odmienne traktowanie tej kategorii osób w dostępie do adopcji bywa uzasadniane ze względu na konieczność realizacji zasady dobra dziecka. Wydaje się jednak, że uzasadnienie to nie ma wystarczającego oparcia w wynikach badań na temat wpływu wychowania przez osoby homoseksualne na rozwój dziecka. Uwzględniając aktualne orzecznictwo Europejskiego Trybunału Praw Człowieka należy uznać, że orientacja homoseksualna osoby ubiegającej się o adopcję nie powinna być traktowana per se jako przesłanka wyłączająca możliwość adopcji przynajmniej w przypadku, gdy prawo krajowe dopuszcza możliwość przysposobienia przez osoby samotne. Nie jest natomiast możliwe wyprowadzenie prawa do adopcji z prawa do założenia rodziny, czy też z prawa do poszanowania życia prywatnego i rodzinnego.
Keywords: adopcja; zakaz dyskryminacji ze względu na orientację seksualną; dobro dziecka; prawo do założenia rodziny