Global or strategic trade?: some observations on President Donald Trump’s style of making domestic and foreign policy (Ius Novum, 2019)
Artykuł nawiązuje do głównych tez będącego w druku przez C.H. Beck IV wydania Handlu międzynarodowego, autora niniejszego artykułu. Wspomniana książka jest podręcznikiem, który ze względu na jego dydaktyczny charakter, aktualizuje jedynie informacje o regulacjach globalnego i regionalnego międzynarodowego obrotu gospodarczego. Przygotowanie do druku niniejszego artykułu wynika z refleksji komentatora obserwującego transformacje priorytetów Stanów Zjednoczonych za prezydentury Donalda Trumpa. Obserwator polityki handlowej musi się zastanowić, czy mamy do czynienia z „nowa erą” w handlu międzynarodowym. Odpowiedź na to pytanie – twierdząca lub przecząca – jest sprawą umowną, niemniej skłonność Prezydenta Trumpa, a więc sternika polityki najważniejszego partnera międzynarodowych stosunków handlowych, do trywializacji możliwości „wojen handlowych” i do podkreślania, że interesy ekonomiczne Ameryki mają pierwszoplanowe znaczenie jest niepodważalna i uzasadnia postawienie kolejnych, bardziej szczegółowych pytań: Do jakiego stopnia handel strategiczny, prowadzony z perspektywy korzyści jednego kraju, zastępuje handel globalny? Czy prezydent Trump jest przede wszystkim biznesmanem czy strategiem politycznym? Czy dyskutowana przez ekspertów od prawa amerykańskiego możliwość impeach mentu lub nawet przedstawienia kryminalnych zarzutów urzędującemu prezydentowi jest realna czy też jest jedynie częścią kolorytu politycznej sceny Stanów Zjednoczonych? Jakie są perspektywy reelekcji prezydenta, którego doradca prawny, Michael Cohen, zostaje skazany na trzy lata pozbawienia wolności a szereg kolejnych współpracowników czeka na wyniki śledztwa prowadzonego w sprawie kolaboracji z Rosją w trakcie prezydenckiej kampanii wyborczej?
Keywords: globalizacja i regionalizacja; internacjonalizm; glokalizacja; antyglobalizm; handel strategiczny; protekcjonizm i izolacjonizm; impeachment; stan wyższej konieczności gospodarczej; demokracja elektorska i demokracja populistyczna; recesja