Value added tax on transactions between a general partnership and its partners (Ius Novum, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie konsekwencji podatkowych (w zakresie podatku VAT) typowych, a także rzadziej spotykanych, czynności prawnych i faktycznych dokonywanych między wspólnikami spółki osobowej a samą spółką. Z perspektywy prawa spółek handlowych czy, w najszerszym ujęciu, prawa cywilnego są to czynności zazwyczaj bardzo dobrze zanalizowane przez przedstawicieli doktryny. Ich dokonywanie nierzadko jednak skutkuje konsekwencjami podatkowymi, w szczególności w sferze podatków dochodowych, podatku od czynności prawnych, a także podatku VAT. W tym ostatnim przypadku, jak się wydaje, skutki te jawią się jako najmniej spodziewane. Konkluzja jest zatem oczywista – w wielu przypadkach czynności wspólników, zarówno na etapie zakładania spółki, w toku jej działalności, jak i w fazie jej likwidacji, mogą nie przynieść satysfakcjonującego ich rezultatu, o ile obowiązek w zakresie podatku VAT nie zostanie prawidłowo rozpoznany.
Keywords: spółki osobowe; podatek VAT; wkłady niepieniężne; świadczenia rzeczowe; rozwiązanie spółki osobowe