Wizerunek prokuratora po zmianie Kodeksu postępowania karnego w 2016 r. (Ius Novum, 2018)
Na podstawie analizy obowiązujących przepisów procedury karnej autor pokazuje, w jaki sposób prokurator jest postrzegany przez obecną władzę. Kontrapunktem dla obowiązujących przepisów prawa jest model kontradyktoryjnego postępowania karnego, który został odrzucony przez obecną władzę. Z przeprowadzonych analiz wynika negatywny obraz prokuratora jako niezdolnego do udowodnienia winy oskarżonemu i przełamania chroniącego go domniemania niewinności. Wizerunek prokuratora w oczach obecnej władzy jest dla niego bardzo niekorzystny. Dlatego w interesie prokuratorów jest zmiana tego stanu rzeczy.
Keywords: postępowanie karne; rola prokuratora w procesie karnym; wizerunek prokuratora w oczach władzy