Wolność woli jako przesłanka odpowiedzialności karnej: człowiek i sztuczna inteligencja w perspektywie czeskiego prawa karnego (Ius Novum, 2026)
W artykule poddano analizie formę i miejsce woli człowieka w podstawach odpowiedzialności karnej. Wyjaśniono w nim konieczność odpowiedzialności karnej osób fizycznych w sposób niezależny od woli oraz porównano z możliwą odpowiedzialnością karną systemów autonomicznych i nieautonomicznych wyposażonych w sztuczną inteligencję. Wnioski płynące z artykułu są negatywne w odniesieniu do ewentualnej bezpośredniej odpowiedzialności takich systemów. W artykule zaproponowano rozwiązanie w postaci odpowiedzialności karnej dla osób, które tworzą, kontrolują i monitorują systemy autonomiczne i nieautonomiczne.
Keywords: świadomość; wola; emocje; intuicja; inteligencja; algorytm; systemy autonomiczne; systemy nieautonomiczne; determinizm; indeterminizm; kompatybilizm; odpowiedzialność karna; odpowiedzialność moralna; motywacja; osoba fizyczna; osoba prawna; osoba elektroniczna; możliwość przypisania ofiary