Uwarunkowania prawne zastosowania i rozwoju metaverse w medycynie (Ius Novum, 2025)
W artykule podjęto się analizy stopniowo rozwijającej się sfery metaverse, będącej współcześnie w pewnym sensie połączeniem rozwoju technologicznego ze światem Internetu oraz sztuczną inteligencją, z perspektywy uwarunkowań prawnych mających istotne dla medycyny znaczenie. Poruszono oryginalną problematykę tyczącą się sfery nowych wyzwań, przed jakimi stoi prawo w świecie postępującej cyfryzacji; równocześnie opracowanie to ma charakter przeglądowy i monograficzny. Jako tezę przyjęto, iż przy stosowaniu metaverse w medycynie może dochodzić do niebezpieczeństwa naruszenia praw i wolności człowieka, szczególnie w sferze wolności jednostki, ochrony danych osobowych oraz ochrony dóbr osobistych, co jest relewantne z perspektywy prawnej. Celem przeprowadzonych badań była prawna analiza metaverse zastosowanego do medycyny, a także identyfikacja niebezpieczeństw metaverse w kontekście niebezpieczeństwa naruszania podstawowych praw i wolności jednostki, oraz wskazanie w tym zakresie postulatów ustawodawczych. Analiza przedmiotu badań oraz jej wyniki mają charakter oryginalny, a swoim zasięgiem obejmują nie tylko prawo polskie, ale również międzynarodowe. Zastosowanie badań może mieć znaczenie nie tylko dla nauki, lecz też praktyki prawa, szczególnie w zakresie działań ustawodawczych na poziomie międzynarodowym, unijnym oraz krajowym.
Keywords: prawo, metaverse, medycyna, ochrona danych osobowych, ochrona dóbr osobistych *