Dostęp prasy do informacji publicznej w świetle orzecznictwa sądów administracyjnych (Ius Novum, 2025)
Przedmiotem artykułu jest prawo dostępu prasy do informacji publicznej. Przedstawiono tu tezę, że dostęp prasy do informacji publicznej, w porównaniu z ogólnymi zasadami obowiązującymi zwykłych obywateli, został ograniczony dodatkowymi pozaustawowymi wymogami formalnymi. Tezę taką uzasadniają liczne orzeczenia sądów administracyjnych w sprawach udostępniania informacji publicznej. Doszło do tego przede wszystkim na skutek zmian wykładni obowiązujących od lat przepisów i ich stosowania przez sądy administracyjne, a częściowo w wyniku zmian w otoczeniu regulacyjnym. Dlatego postuluje się umocnienie dziennikarskiego prawa do informacji i uwzględnienie funkcji i misji prasy, aby urzeczywistnić prawa obywateli do ich rzetelnego informowania, jawności życia publicznego oraz kontroli i krytyki społecznej. W pracy wykorzystano metodę analizy dogmatyczno-prawnej oraz analizę orzecznictwa polskich sądów administracyjnych.
Keywords: prawo prasowe, dostęp do informacji publicznej, ponowne wykorzystywanie