Lecznicze środki zabezpieczające w Kodeksie karnym skarbowym (Ius Novum, 2022)
Artykuł ma charakter przeglądowy i został poświęcony problematyce leczniczych środkówzabezpieczających w Kodeksie karnym skarbowym, czyli terapii, terapii uzależnień oraz pobytowiw zakładzie psychiatrycznym. Omawiane środki uregulowane są w całości w przepisachKodeksu karnego, w art. 93b–93g, recypowanych na mocy art. 20 § 2 Kodeksu karnego skarbowegona grunt prawa karnego skarbowego. Powyższe przepisy dotyczą przesłanek ogólnychi zasad orzekania, podmiotowych kryteriów orzekania, czasu orzekania i stosowania leczniczychśrodków zabezpieczających oraz obowiązków sprawcy wobec którego orzeczono terapię, terapięuzależnień czy pobyt w zakładzie psychiatrycznym, co odpowiada strukturze publikacji.W związku z brakiem autonomicznej regulacji w przepisach Kodeksu karnego skarbowegoodnośnie do omawianych środków zabezpieczających, powstaje problem odpowiedniego stosowaniawskazanych wyżej przepisów Kodeksu karnego w prawie karnym skarbowym orazfaktycznej przydatności leczniczych środków zabezpieczających w tej gałęzi prawa.Celami artykułu są zatem: analiza przepisów art. 93b–93g Kodeksu karnego i próba oceny,czy recepcja tych przepisów na grunt prawa karnego skarbowego powiodła się, oraz weryfikacjahipotezy badawczej, że terapia, terapia uzależnień oraz pobyt w zakładzie psychiatrycznymodgrywają w prawie karnym skarbowym znaczącą rolę. Przedmiot analizy stanowiąunormowania prawne oraz wypowiedzi doktryny. Artykuł zawiera rozważania dotyczącesfery normatywnej i dogmatycznej, a nie sfery sądowego stosowania prawa. Opracowanienie jest jednak pozbawione odniesień do praktyki, lecz ograniczają się one tylko do wypowiedzijudykatury. Badania mają charakter krajowy. Prezentując temat, posługiwano się analizątekstów prawnych, analizą dogmatyczną oraz analizą rozstrzygnięć Sądu Najwyższego orazsądów apelacyjnych. W związku z tym tytułowe zagadnienie zostało przedstawione w aspekcienormatywnym, dogmatycznym i częściowo praktycznym.
Keywords: terapia; terapia uzależnień; pobyt w zakładzie psychiatrycznym; przestępstwa skarbowe