Przysposobienie osoby pełnoletniej – postulaty de lege ferenda (Ius Novum, 2022)
Publikacja poświęcona została problematyce przysposobienia osoby pełnoletniej. Na gruncieobowiązującego prawa polskiego dopuszczalne jest przysposobienie jedynie małoletniego.W opracowaniu rozważono zasadność wprowadzenia do Kodeksu rodzinnego i opiekuńczegoregulacji dopuszczających adopcję osób pełnoletnich. Zwrócono uwagę, że tego rodzajurozwiązania obowiązywały we wcześniejszym polskim prawodawstwie. Przybliżono zgłoszonew tym zakresie propozycje Rzecznika Praw Obywatelskich. Próbując opowiedzieć sięza zasadnością postulatu wprowadzenia do polskiego systemu prawnego norm prawnychdopuszczających możliwość przysposobienia pełnoletniego, odniesiono się również do wybranychobcych systemów prawnych, gwarantujących tego rodzaju możliwość.
Keywords: przysposobienie; przysposobienie osoby pełnoletniej; przysposabiający; przysposobiony