(untitled) (Ius Novum, 2025)
Przedmiotem artykułu jest problematyka recydywy wykroczeń w świetle art. 38 k.w., ze szczególnym uwzględnieniem przesłanek jej wystąpienia oraz konsekwencji prawnych. Autorka charakteryzuje instytucję recydywy specjalnej wielokrotnej (art. 38 § 1 k.w.), a także szczególną postać recydywy tzw. drogowej (art. 38 § 2 k.w.) wprowadzonej Ustawą z dnia 2.12.2021 r. o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw. Przeprowadzona analiza ma na celu lepsze zrozumienie roli recydywy w systemie prawa wykroczeń oraz wskazanie ewentualnych kierunków zmian legislacyjnych w kontekście występujących trudności wykładniczych i praktycznych.