(untitled) (Ius Novum, 2024)
Przedmiotem artykułu jest wprowadzanie do polskiego porządku prawego uregulowań w zakresie cyberbezpieczeństwa, dotyczących dostawców infrastruktury do świadczenia usług w technologii 5G. W szczególności chodzi o wdrożenie rekomendacji z raportu przygotowanego przez Network and Information System Cooperation Group zatytułowanego Cybersecurity of 5G Networks EU Toolbox of Risk Mitigating Measures („5G Toolbox”). Polska, wykonując zalecenia Komisji Europejskiej, podjęła prace w zakresie wprowadzenia przepisów, które stanowiłyby realizację postanowień 5G Toolbox w zakresie dostawcy wysokiego ryzyka. Przygotowana została nowela ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa z 3 lipca 2023 r. (Projekt), która wprowadza rekomendacje z 5G Toolbox. W artykule zostanie przeprowadzona analiza w celu udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy przewidziane w Projekcie przepisy w zakresie postępowania w sprawie tzw. dostawców wysokiego ryzyka są zgodne z Konstytucją oraz podstawowymi zasadami procesowymi, a zwłaszcza czy zostały zapewnione gwarancje prawne dla uczestników postępowania w sprawie dostawców wysokiego ryzyka. Hipotezą badawczą jest twierdzenie, że nie wszystkie projektowane uregulowania w tym zakresie spełniają wskazane wcześniej wymogi. Analiza uwzględniać będzie projektowane regulacje dotyczące: postępowania w sprawie uznanie dostawcy za dostawcę wysokiego ryzyka; stosowanie w tym postępowaniu przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego oraz treść wydawanych decyzji i środki odwoławcze. Zastosowana zostanie głównie metoda dogmatyczno-prawna, a także metoda teoretyczno-prawna.