Zapewnienie ciągłości władzy wykonawczej w gminie w razie wygaśnięcia mandatu wójta (Ius Novum, 2025)
Artykuł naukowy dotyczy zapewnienia ciągłości władzy wykonawczej w gminie w razie wygaśnięcia mandatu wójta. Jego celem jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy aktualnie obowiązujące przepisy w wystarczający sposób zabezpieczają zachowanie zasady ciągłość władzy wykonawczej w gminie. Sformułowano hipotezę, w myśl której, niestety, nie w każdym przypadku ustawodawca zapewnił jej zachowanie. By ją zweryfikować, należało poddać dogłębnej analizie przepisy nie tylko ustawy o samorządzie gminnym, ale także Konstytucji oraz dwóch pozostałych ustrojowych ustaw samorządowych (metoda formalno-dogmatyczna). Ponieważ w praktyce brak ten rodzi bardzo poważne trudności w funkcjonowaniu gmin, w opracowaniu nie poprzestano jedynie na udzieleniu odpowiedzi na postawione pytanie. Zamieszczono w nim również rozważania wskazujące propozycje nowelizacji przepisów, tak by gwarantowały one zachowanie ciągłości władzy wykonawczej w gminie w każdym przypadku.