Obowiązek opuszczenia lokalu zajmowanego wspólnie z pokrzywdzonym jako środek probacyjny (Ius Novum, 2025)
Przedmiotem artykułu jest obowiązek opuszczenia przez oskarżonego lokalu zajmowanego wspólnie z pokrzywdzonym, orzekany tytułem środka probacyjnego. Rozważania obejmują kształtowanie się tego obowiązku, jego charakter prawny, cel, istotę, przesłanki, tryb orzekania, czas, sposób wykonania oraz skutki jego naruszenia. Celem artykułu jest dokonanie analizy środka probacyjnego obowiązku opuszczenia przez sprawcę lokalu zajmowanego wspólnie z pokrzywdzonym i wskazanie funkcji spełnianej przez ten środek. Tezą badawczą jest twierdzenie, że obowiązek opuszczenia lokalu mieszkalnego zajmowanego wspólnie z pokrzywdzonym jako środek probacyjny służy głównie ochronie pokrzywdzonego, a w mniejszym stopniu oddziałuje na skazanego. Hipotezą badawczą jest założenie, że obowiązek ten jest w zasadzie uregulowany prawidłowo i wymaga niewielkich zmian normatywnych. W rozważaniach została zastosowana metoda teoretyczno-prawna, bowiem skupiają się one na analizie teoretycznych aspektów tego nakazu i jego analizie normatywnej w odniesieniu do poglądów przedstawicieli doktryny.