Współpraca z krajami trzecimi w zwalczaniu prania pieniędzy w obliczu współczesnych wyzwań - Golonka, Anna (Ius Novum, 2023)
Opracowanie poświęcono problematyce współpracy międzynarodowej w zakresie zwalczania prania pieniędzy jako przestępstwa transgranicznego. To oryginalny artykuł naukowy, którego celem jest ukazanie trudności, jakie w obliczu aktualnej sytuacji panującej na świecie rodzi współpraca z państwami trzecimi, tj. niebędącymi członkami Unii Europejskiej. Analizą objęto kilka obszarów tematycznych o znaczeniu istotnym dla poruszanych zagadnień (metoda formalno-dogmatyczna). Wskazano także na specyfikę regulacji obowiązujących w innych państwach, ważnych w szczególności w kontekście nowoczesnych technologii i zagrożeń procederem cyberprania pieniędzy (elementy metody prawno-porównawczej). W rezultacie wyprowadzono wnioski dotyczące problemów, jakie na arenie międzynarodowej, wykraczającej poza struktury unijne, rodzi walka z procederem „prania”. W konkluzji wskazano na kierunki działań, jakich podjęcie byłoby pożądane w celu zapewnienia efektywnej współpracy międzynarodowej z krajami trzecimi w zakresie zwalczania prania pieniędzy.