Przetwarzanie danych osobowych przez operatorów bezzałogowych statków powietrznych - Konert, Anna (Ius Novum, 2021)
W niniejszym artykule zostanie dokonana analiza przepisów oraz dokumentów dotyczących ochrony danych osobowych w sytuacji ich przetrwarzania przez operatorów bezzałogowych statków powietrznych, ze szczególnym uwzględnieniem obowiązku tworzenia tak zwanej oceny skutków planowanych operacji przetwarzania dla ochrony danych osobowych w razie, gdy operatorzy wykonują operacje przy użyciu dronów, które ze względu na swój charakter, zakres, kontekst i cele z dużym prawdopodobieństwem mogą powodować wysokie ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych.